Winkelen > Lange Steenstraat

                                                   

lange steenstraat @ kortrijk

De Lange Steenstraat is een straat in het centrum van de Belgische stad Kortrijk en is een van de belangrijkste commerciële trekpleisters van de stad. Het is samen met de Korte Steenstraat de belangrijkste autovrije winkelstraat van de stad en één van de belangrijkste winkelstraten in de provincie West-Vlaanderen. De straat vertrekt aan de Doorniksestraat in het westen en loopt in het oosten over in de Steenpoort en de Voorstraat (beide laatste straten worden in de volksmond vaak ook als 'Lange Steenstraat' aangeduid). Op deze manier vormt deze winkelas een verbinding tussen het Schouwburgplein en (onrechtstreeks via de Sint-Jansstraat) de Veemarkt. De straat was eeuwenlang een belangrijke verkeersader door het centrum, maar is tegenwoordig volledig autovrij. De straat wordt gebruikt door (winkelende) voetgangers en fietsers.

De Lange Steenstraat wordt tegenwoordig als één van de belangrijkste winkelstraten in België aanzien en wordt meestal in één adem genoemd met de Brusselse Nieuwstraat, de Antwerpse Meir en de Gentse Veldstraat. Vanuit de Lange Steenstraat is ook het winkelcentrum K in Kortrijk, dat gelegen is tussen de Steenpoort, de Sint-Jansstraat, de Veemarkt en de Wijngaardstraat, te bereiken.

De Lange Steenstraat is ook nationaal bekend als een van de straten in de Belgische versie van het Monopoly-spel.

Geschiedenis
De straat is één van de oudst bekende straten van Kortrijk. De oudste vermeldingen vinden we in 1278 in vico dicto Steenstraet, in 1300 in vico Lapideo en in 1315 en la rue de Pierre kon dixt le Stienstrate. Pas vanaf 1482 komt de naam Langhesteenstrate voor. Tot in het begin van de 19de eeuw reikte de straat van de Doorniksestraat tot aan de Grote Kring en behoorde de huidige Steenpoort tot de Lange Steenstraat. Dat de straat haar naam ontleend heeft aan stenen bestrating is niet zeker. Zij leidde immers naar de Steenpoort, die in de middeleeuwen vermoedelijk gebruikt werd als Steen, dit is een gevangenis, misschien de eerste stenen poort van de middeleeuwse stad. Ook in Brugge is er een Steenstraat, die volgens J. De Smet zo genoemd werd naar de eerste bestrating en volgens A. Schouteet, omdat ze leidde naar het Steen. In de 17de-18de eeuw vormde de Lange Steenstraat het centrum van de wijk Sint-Maarten, gelegen tussen de zuidkant van de Grote markt, de Grijze-Zustersstraat, de Wijngaardstraat en de Vlasmarkt.

De Lange Steenstraat is reeds sedert eeuwen een drukke winkelstraat. Zo woonden er in het begin van de 18de eeuw onder meer 6 kleermakers, 2 lijnwaadverkopers, 2 schoenmakers, een hoedenmaker, een stoeldraaier, een gareelmaker en een timmerman. In de 19de eeuw woonden er in de Lange Steenstraat en omgeving talrijke kleermakers, die tot aan de Eerste Wereldoorlog de zondag druk bezocht werden door klanten uit Noord-Frankrijk. Vandaar de aanlokkelijke Franse namen van winkels in deze buurt. In 1930 waren er in de Lange Steenstraat 9 kleerwinkels, 5 schoenwinkels en 5 winkels van levensmiddelen. In 1807 waren er in de straat 5 herbergen. Tegenwoordig is er enkel nog café de Middenstand.

De straat ontwikkelde zich in de loop van de 20ste eeuw meer en meer tot winkelstraat, en groeide uiteindelijk uit tot de belangrijkste van het centrum. Tegenwoordige zijn de kledingwinkels sterk toegenomen terwijl de levensmiddelenwinkels meer in de Wijngaardstraat en Leiestraat gevestigd zijn. De Lange Steenstraat was een zeer drukke verkeersader doorheen de oude binnenstad. Op 2 april 1955 werden er op een dag 3038 voertuigen geteld. In 1960 werd het eenrichtingsverkeer van west naar oost ingesteld. Uiteindelijk werd de straat op 26 april 1974 volledig verkeersvrij gemaakt. Dit gebeurde in navolging van de succesvolle Korte Steenstraat, de eerste verkeersvrije winkelstraat in België (dit sinds 1962). Later werden ook de nabijgelegen straten, zoals de Grijze Zusterstraat, Lekkerbeetstraat, Sionstraat, Grote Kring, Sint-Jansstraat en de Wijngaardstraat, autovrij gemaakt. Deze wijziging werd aanvankelijk door de meeste handelaars met ongenoegen onthaald. Achteraf bleek echter het grote succes van het verkeersvrij maken van het winkelgebied.

Jaarlijks wordt er in de Lange Steenstraat, Korte Steenstraat, Vlasmarkt, Wijngaardstraat, Sint-Jansstraat en Voorstraat op het eerste weekeinde van september een braderie gehouden. In 1933 werd de eerste Kortrijkse braderie gehouden. Sinds 2007 worden er twee grote braderieën gehouden: de zomerbraderie eind juni en de septemberbraderie in het eerste weekend van september, beide nu voor het eerst in de volledige binnenstad (ook Doorniksestraat, Grote Markt, Leiestraat, Rijselsestraat en Onze-Lieve-Vrouwestraat).

 

 copyright: het nieuwsblad

Lange Steenstraat
Winkelstraat (permanent verkeersvrij)
B-8500 Kortrijk


Grotere kaart weergeven