Toerisme > Internationale rozentuin

                                                   

Internationale rozentuin @ kortrijk

De Internationale rozentuin dateert reeds van 1959 en bevindt zich in de tuinen van het kasteel ‘t Hooghe, langs de Doorniksesteenweg te Kortrijk. In 2003 werden de tuinen volledig heraangelegd door het West-Vlaams provinciebestuur. De tuin omvat naast een rozendemonstratietuin en een prachtige collectie over de geschiedenis van de roos, eveneens een rozenproeftuin waarin een groot aantal nieuwe rozen zijn opgeplant die nog niet in de handel zijn of hoogstens tijdens de laatste vijf jaar in de handel werden gebracht.

De bedoeling van deze rozenproeftuin is de opgeplante rozen te beoordelen op hun geschiktheid voor de bij ons heersende groeiomstandigheden. De opgeplante rozen blijven gedurende twee jaar in de proeftuin en worden er het eerste jaar driemaal en het tweede jaar tweemaal door een permanente en éénmaal door een internationale jury beoordeeld en gekeurd.

De aandacht van de keurders gaat vooral naar de groeikracht, de algemene ontwikkeling, de bladertooi, de weerstand tegen ongunstige groeiomstandigheden en tegen ziekten, de bloeirijkheid, de decoratieve waarde van de bloembot, de bloemopéénvolging, de vorm van de bloem, de kleur en de geur van de bloemen, enz. Aan de kwekers van de best geklasseerde rozenvariëteiten wordt een prijs toegekend.

4 tuinen

De rozentuin is volledig heraangelegd. In de rozendemonstratietuin staan ruim 200 diverse variëteiten opgeplant. De demonstratietuin is onderverdeeld in een ‘Snijrozen’ tuin, de ‘Gouden Roos’ tuin, de ‘Engelse Tuin’ en de ‘Franse Tuin’. Elk roos of rozengroep is voorzien van de naam van de opgeplante roos met de naam van de kweker. Het geheel bevindt zich in een heerlijk groen kader dat ook educatief is opgevat.

  • Winnaar prestigieus label 'Garden of Excellence'
  • Rozentuin met demonstratietuin, proeftuin en historische tuin
  • Kasteelpark van meer dan 175 jaar oud met veel merkwaardige bomen

 

Tip: De rozentuin is op zijn mooist van half juni tot eind augustus. Op de laatste zondag van juni zijn er 'Rozenfeesten'.

 

 

copyright: toerisme kortrijk


copyright: toerisme kortrijk

Doorniksesteenweg 218
B-8500 Kortrijk

Doorlopend toegankelijk & "kosteloos"