Winkelen > Korte Steenstraat

                                                   

korte steenstraat @ kortrijk

De Korte Steenstraat is een straat in het centrum van de Belgische stad Kortrijk en is een van de belangrijkste commerciële trekpleisters van de stad. Het is samen met de Lange Steenstraat de belangrijkste verkeersvrije winkelstraat van de stad en één van de belangrijkste winkelstraten in de provincie West-Vlaanderen. De straat loopt van de Sint-Maartenskerkstraat en eindigt in de Lange Steenstraat. In 1962 werd deze straat omgevormd tot de eerste verkeersvrije winkelstraat in België.

Geschiedenis
De straat is één van de oudst bekende straten van Kortrijk en aanvankelijk droegen de Korte Steenstraat en de Lange Steenstraat één gemeenschappelijke naam, nl. Steenstraat. De naam Corte Steenstraete komt voor het eerst voor in 1416. Zoals de Lange Steenstraat is het altijd een drukke winkelstraat geweest. Zo waren er in 1930 en in 1980 zes kledingwinkels en vijf schoenwinkels.

In 1962 werd de Korte Steenstraat opgengesteld als eerste verkeersvrije wandelstraat in België, de zogenaamde Shoppingstreet. Later werden ook de nabijgelegen straten, zoals de Lange Steenstraat, Grijze Zusterstraat, Lekkerbeetstraat, Sionstraat, Grote Kring, Sint-Jansstraat en de Wijngaardstraat autovrij gemaakt. Deze wijziging werd aanvankelijk door de meeste handelaars met ongenoegen onthaald. Achteraf bleek echter het grote succes van het verkeersvrij maken van het winkelgebied.

Jaarlijks wordt er in de Lange Steenstraat, Korte Steenstraat, Vlasmarkt, Wijngaardstraat, Sint-Jansstraat en Voorstraat op het eerste weekeinde van september een braderie gehouden. In 1933 werd de eerste Kortrijkse braderie gehouden. Sinds 2007 worden er twee grote braderiën gehouden: de zomerbraderie eind juni en de septemberbraderie, beide nu voor het eerst in de volledige binnenstad (ook Doorniksestraat, Grote Markt, Leiestraat, Rijselsestraat en Onze-Lieve-Vrouwestraat).

 


copyright : stad kortrijk

Korte Steenstraat
Winkelstraat (permanent verkeersvrij)

B-8500 Kortrijk


Grotere kaart weergeven