Vrije Tijd > Kinepolis

                                                   

kinepolis @ kortrijk

Kinepolis Group is een beursgenoteerd bedrijf dat bioscoopcomplexen exploiteert. De families Bert en Claeys zijn de referentieaandeelhouders en de oprichtende families van de keten. De groep telt intussen 23 complexen in Europa, met in totaal 317 zalen ofwel 94.211 zetels. De groep flirt in België met 50 % van de verkoop van alle filmtickets, en wordt daarom door de Raad voor de Mededinging gecontroleerd.

Kinepolis staat bekend om haar iets commerciëlere programmering. Om het label van blockbuster-cinema tegen te gaan, heeft Kinepolis sinds enkele jaren ook het Cinemanie-project, waarin ze films uit het alternatievere circuit programmeert. Verder staat Kinepolis ook bekend als een innovatieve speler, die een totaalpakket wil aanbieden aan de bezoekers. Vandaar ook de slogan: "Much more than cinema".

Geschiedenis
Het bedrijf werd in de jaren 60 opgericht door Albert Bert en Rose Claeys-Vereecke. De markt van bioscopen was in die periode heel versnipperd. Bijna elke stad had zijn filmzalen, en de meeste daarvan waren uitgebaat door onafhankelijke zelfstandigen. Sinds de jaren 70 en 80 veranderde dit en ontstonden meerdere groepen, waaronder Kinepolis. Tegenwoordig is Kinepolis een grote speler op Europees vlak, en de grootste in België.

Jaren 60: Cinema Majestic
Albert Bert startte zijn loopbaan in de jaren zestig met de overname van zijn vader van Cinema Majestic in Harelbeke. Hij liet die in 1970 tot twee zalen ombouwen: de eerste duplex in België. Men probeerde hetzelfde aan het winkelcentrum Ring Shopping. Dit was niet rendabel en werd na een paar jaar gestopt.

Jaren 70: Trioscoop en Pentascoop
Fase twee startte in 1972, toen ontwikkelde Albert Bert samen met zijn schoonzus Rose Claeys-Vereecke de eerste multiplex Trioscoop in Hasselt. Dit complex telde drie zalen (later werden dit er 7). In 1975 opende hij de Pentascoop in Kortrijk met vijf zalen.

Beide families deelden deze plannen en samen vernieuwden ze hun bioscoopactiviteiten totaal met de multiplex en megaplex. Tegen het einde van de jaren 80 was de eerste megaplex een feit: Kinepolis Brussel, met 25 zalen, opende de deuren in 1988.

Jaren 90: Kinepolis Group
In 1997 fuseerden de groep Bert en de groep Claeys tot één concern: Kinepolis Group. Met de beursgang in 1998 en de internationale expansie (met onder andere multiplexen in Madrid en Rijsel) vanaf de tweede helft van de jaren negentig werd Kinepolis Group steeds meer een toonaangevende Europese bioscoopexploitant. Sindsdien veranderden er meer namen naar Kinepolis. Op Hoog-Kortrijk werd toen ook een nieuw complex gebouwd met tien zalen: Kinepolis Kortrijk. De Pentascoop verloor meer en meer bezoekers en zo werd het complex uiteindelijk verkocht en werd het Budascoop.

 

Kinepolis Kortrijk
President Kennedylaan 100A
8500 Kortrijk

T +32 (0)56 26 66 66

http://kinepolis.be/kortrijk

Openingsuren:
Weekdagen, weekend en feestdagen vanaf 13u30
Schoolvakanties vanaf 10u


Grotere kaart weergeven